Türkiye'deki puan siteniz.

Kategoriler

Bahçe Tarımı Ön Lisans Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Kariyer Fırsatları Nelerdir?


Bahçe Tarımı Ön Lisans Bölümü Nedir?

Bahçe Tarımı, meyve, sebze, süs bitkileri, çiçek, fide, fidan, soğan, patates gibi bahçe bitkilerinin yetiştirilmesi, bakımı ve pazarlanması ile ilgili bilgilerin verildiği bir ön lisans programıdır. Bahçe Tarımı ön lisans programı, mezunlarına geniş bir tarım eğitimi sunarak, uygulama becerilerini geliştirmelerini, sanayinin taleplerine uygun üretim yapabilmelerini ve topluma katkı sağlayabilecek nitelikte bahçe tarımı teknikerleri olmalarını amaçlar. Bu programa katılan öğrenciler, tarım uygulamalarını başarıyla gerçekleştirme yeteneklerini kazanırken, modern tarım teknikleri, ekipmanları ve gübreleme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurlar. 

Bahçe Tarımı Ön Lisans Bölümüne Giriş Koşulları Nelerdir? Kmler Tercih Etmeli?

Dünya nüfusunun artması ve yaşam koşullarının iyileşmesi ile birlikte tarımsal üretime olan talep de artmaktadır. Bu durum, bahçe tarımı alanında çalışan teknikerlere olan ihtiyacı da artırmaktadır. Bu nedenle, bahçe tarımı bölümü, geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Bu bölüm, doğaya ve bitkilere ilgi duyan, araştırmacı ve öğrenmeye istekli kişiler için idealdir. Bölüm bir önlisans programıdır, yani eğitim süresi 2 yıldır. Bölüme yerleşmek isteyenler ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girmek TYT puan türünden lgili üniversitenin taban puanına denk veya üstünde puan alması gerekmektedir.

Bahçe Tarımı YKS Taban Puanları için tıklayınız

Bahçe Tarımı Bölümünün Eğitim Süresi ve Dersleri

Bahçe Tarımı Bölümü, 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bu bölümde, bitki yetiştiriciliği, toprak bilgisi, bitki besleme ve gübreleme, bitki hastalıkları ve zararlıkları, bitki koruma, bahçecilik uygulamaları, fidancılık uygulamaları, seracılık uygulamaları, peyzaj uygulamaları gibi dersler verilir.

Bahçe Tarımı Bölümünün Mezunları Ne İş Yapar? Kariyer Fırsatları Nelerdir?

Meyve ve sebze üreticilikleri: Meyve ve sebze üreticiliklerinde, yetiştirilecek meyve ve sebzelerin hangi çeşitte, hangi toprakta ve hangi iklim koşullarında yetiştirileceğine karar vermek, tohum veya fide temin etmek, toprak hazırlığı yapmak, gübreleme ve sulama yapmak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, hasat yapmak ve hasat sonrası işlemleri yapmak gibi görevler üstlenebilirler.

Seracılık: Seracılık işletmelerinde, seraların inşası ve bakımı, sera içi sıcaklık, ışık ve nem koşullarının kontrolü, sera bitkilerinin yetiştirilmesi ve bakımı, hasat ve pazarlama gibi görevler üstlenebilirler.

Fidancılık: Fidancılık işletmelerinde, fidanların üretimi, bakımı ve pazarlanması ile ilgili görevler üstlenebilirler.

Çiçekçilik: Çiçekçilik işletmelerinde, çiçeklerin yetiştirilmesi, bakımı, sunumu ve pazarlanması ile ilgili görevler üstlenebilirler.

Peyzaj: Peyzaj firmalarında, bahçe ve parkların planlanması, tasarımı, yapımı ve bakımı ile ilgili görevler üstlenebilirler.

Bahçecilik: Bahçe bakım hizmetlerinde, ev, iş yeri, park ve bahçelerin bakımı ve düzenlenmesi ile ilgili görevler üstlenebilirler.

Tarım ilaçları ve gübreleri satan firmalar: Tarım ilaçları ve gübreleri satan firmalarda, tarımsal üretimde kullanılan ürünlerin satışı ve pazarlaması ile ilgili görevler üstlenebilirler.

Tarım Bakanlığı: Tarım Bakanlığı'nın çeşitli birimlerinde, bitkisel üretim, bitki sağlığı, bitki koruma, toprak bilgisi, gübreleme, sulama, zirai mücadele gibi konularda teknik destek ve danışmanlık hizmetleri verebilirler.

Tarım araştırma kurumları: Tarım araştırma kurumlarında, bitkisel üretim alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarında görev alabilirler.

Tarımsal eğitim kurumları: Tarımsal eğitim kurumlarında, bahçe tarımı alanında eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görev alabilirler.

Bahçe Tarımı mezunları KPSS ile atanma şansı nedir?

Bahçe tarımı mezunları KPSS ile atanma şansı, diğer ön lisans mezunlarına göre daha düşüktür. Bunun nedeni, tarım alanındaki devlet kadrolarının az olmasıdır. 

Bahçe tarımı mezunları,özel sektörde istihdam daha yaygındır. Ancak gelecek planlarınız arasında Kamuya atanma varsa KPSS sınavına girerek alanınız dışında, genel memur alımlarında istenen 3001 nitelik kodu ile ilgili pozisyonlara başvurabilirsiniz Bu kadrolar tüm önlisans mezunlarının bavşurabildiği kadrolar olduğu içim merkezi atamada bu kadrolar yüksek puanlarla kapatmaktadır. 3001 nitelik kodu; herhangi bir bölüm şartı aranmaksızın 2 yıllık önlisans bölümlerinden birini bitiren veya mezun durumda olacak herkesin başvurabildiği kadroları ifade eder 

Bahçe Tarımı Ön Lisans Mezunları DGS ile Lisans Programlarına Geçiş Yapabilir mi? 

Bahçe Tarımı ön lisans programı mezunları DGS ile bir çok ilgili lisans programlarına geçiş yapabilirler. Hangi lisans programlarına geçiş yapılır bilgisine ulaşmak için tıklayınız?

taban puanları kariyer fırsatları ne iş yapar dersleri kpss ile atanma şansı bahçe tarımı ön lisans bölümü dgs geçiş bölümleri
Yorum Formu
captcha

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.