Türkiye'deki puan siteniz.

Kategoriler
LGS Sınav Sonuçları Açıklandı! Tercih Dönemi Hakkında Bilgilendirme

LGS Sınav Sonuçları Açıklandı! Tercih Dönemi Hakkında Bilgilendirme

Milli Eğitim Bakanlığı, 2 Haziran'da yapılan ve iki oturumdan oluşan LGS sınavının sonuçlarına dair yazılı bir açıklama yaptı. Sınava katılma şartını sağlayan 1.038.544 öğrenciden sınava katılan 992.906' öğrencinin merakla beklediği sınav sonuçlar açıklandı!

Sınav, Türkiye genelinde 973 sınav merkezi ve 3.891 okulda, toplam 62.663 salonda, yurtdışında ise 11 merkezde ve 11 okulda, 35 salonda gerçekleştirildi. Birinci oturumda, öğrencilere sözel alan derslerinden toplam 50 soru soruldu: Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil. İkinci oturumda ise öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru yöneltildi.

Sınava Katılım Oranı

Bu yıl, LGS merkezi sınavına başvuran 1.038.544 öğrenciden 992.906'sı sınava katıldı. Katılım oranı ise %95,61 olarak gerçekleşti.

2024 LGS Sınav sonuçlarını öğrenmek için tıklayınız

Tercih Süreci ve Yerleştirme

2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre, liseleri tercih süreci 17 Temmuz'a kadar devam edecek. Türkiye genelinde 2.525 lise, merkezi sınav puanına göre öğrenci kabul edecek ve bu okulların toplam kontenjanı 203.638 öğrenci olarak belirlendi.

Merkezi Yerleştirme

Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okul tercih edebilecekler. Merkezi sınav puanında eşitlik durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), 8. sınıftaki özürsüz devamsızlık gün sayısı, tercih önceliği ve doğum tarihi gibi kriterler dikkate alınacak.

Taban Puanlarının Önemi

Tercih sürecinde bir önceki yılın taban puanlarını incelemek, öğrencilerin daha bilinçli ve stratejik tercihler yapabilmesi açısından büyük önem taşır. Bu puanlar, okulların ne kadar talep gördüğünü ve rekabet seviyesini göstererek, öğrencilerin okullar arasındaki rekabeti daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Öğrenciler, kendi sınav puanlarını bu taban puanlarla karşılaştırarak başarı seviyelerini objektif bir şekilde değerlendirebilir ve böylece daha gerçekçi tercihler yapabilirler. 

2023-2024 LGS Taban Puanları İçin Tıklayınız

Yerel Yerleştirme

Yerel yerleştirme işlemleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin ikamet adresi, okul başarı puanı ve devamsızlık gün sayısına göre yapılacak. Eşitlik durumunda, sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğü dikkate alınacak. Merkezi sınav puanına sahip öğrenciler dahil tüm öğrenciler, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmek zorundalar.

Depremzede Öğrenciler İçin Özel Uygulama

2023 Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle afet bölgesinde bulunan öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapılacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullarda her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek ve bu kontenjanlara yerleştirme, puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak.

Nakil Süreci ve Boş Kontenjanlar

Yerleştirmelere esas nakiller iki dönemde yapılacak ve her iki dönemde de belirli kriterlere göre tercihler alınacak. Boş kontenjanlar ise 22 Temmuz 2024'te ilan edilecek. Özel ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrenciler tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmedikleri sürece tercihte bulunamayacaklar.

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.