Türkiye'deki puan siteniz.

Kategoriler
2024-DGS Başvuruları Başladı! DGS Başvuru Koşulları Nelerdir?

2024-DGS Başvuruları Başladı! DGS Başvuru Koşulları Nelerdir?

2024 Dikey Geçiş Sınavı (2024-DGS) Başvuruları Açıldı!

Değerli ÖSYM Adayları,

Yükseköğretim kurumlarında lisans tamamlama programlarına geçiş yapmak isteyen adaylar için kritik bir adım olan 2024 Dikey Geçiş Sınavı (2024-DGS) başvuruları başladı! Bu yılki sınav, 30 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecektir. Başvurular, 10-20 Mayıs 2024 tarihleri arasında alınacaktır.

Her yıl binlerce öğrencinin hayallerindeki üniversiteye geçişini sağlayan 2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS), meslek yüksekokulları ve açıköğretim ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devam etmelerini sağlayan önemli bir sınavdır. Başvurularınızı 10 Mayıs 2024 tarihinden itibaren, saat 14.30'dan başlayarak ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapabileceğiniz gibi, aynı zamanda ÖSYM'nin resmi web sitesi olan https://ais.osym.gov.tr adresi üzerinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması’ndan da gerçekleştirebilirsiniz.

2024 DGS Sınav Başvuru Ücreti Ne Kadar?

2024 DGS başvuru ücreti 590,00 TL olarak belirlenmiştir. 

Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar  21 Mayıs 2024 tarihinde mesai saati bitimine kadar ödemelerini gerçekleştirebilirler, ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar ile banka ATM’leri ve online bankacılık üzerinden ödeme yapacak adaylar için 21 Mayıs 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir. 

2024 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Başvuru Şartları Nelerdir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapmak isteyen adayların, belirli koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. İşte 2024-DGS başvuru koşullarına dair önemli bilgiler:

Mezuniyet Şartı:
DGS'ye başvuracak adaylardan, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, o yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilirler.

KKTC ve Yabancı Uyruklular:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile denkliği kabul edilen yurt dışından mezun olan adaylar da DGS'ye başvurabilirler.

Yurt dışından başvurmak isteyen adaylar, başvuru süresinin tamamında yurt dışında olacaklarını ÖSYM Çağrı Merkezi'ni arayarak belirtmeli ve başvuracaklarını bildirmelidirler. Yurt dışından başvuran adayların pasaportlarında bulunan giriş-çıkış tarihlerine bakılarak yurt dışında bulundukları sürenin başvuru süresini kapsamadığı tespit edilirse, bu adayların başvuruları kabul edilmeyecek ve Sınava Giriş Belgeleri düzenlenmeyecektir. Bu durum, adayların sınav ücretini yatırmış olmalarına rağmen geçerli olacaktır. Bu nedenle, yurt dışından başvuran adayların başvuru süresini doğru bir şekilde belirtmeleri son derece önemlidir.

Türkiye Cumhuriyeti uyruğuna sahip olmayan veya hiçbir devletin uyruğunda bulunmayan adaylar, T.C. uyruğuna geçmeden önce tercih işlemlerini gerçekleştiremezler. Ancak, T.C. uyruğuna geçen adaylar tercih işlemi yapabilirler. Bu durumdaki adayların uyruğa geçtiklerini ÖSYM'ye yazılı bir dilekçe ile bildirmeleri gerekmektedir. Bu bildirimin yapılması, tercih sürecine katılım için önemli bir adımdır.

Özel Yetenek Sınavları ve Programlar: Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa, bu programlara katılmak için DGS'ye girmek zorundadırlar. Bu tür lisans programlarına yerleştirme işlemleri, belirlenen esaslara göre merkezi olarak gerçekleştirilir.

Engelli Adaylar: Sağlık durumlarını belirten form ve raporlarla birlikte başvuru yapacak olan engelli adaylar, kendilerine sağlanan özel koşullar dahilinde başvurularını tamamlayacaklardır.

Öğretim Süresi Şartı:

Öğretim süresi dört yıldan fazla olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar, DGS'ye başvuramazlar.

2024 DGS Sınavı Ne Zaman Yapılacak, Sınav Süresi Ne Kadar?

2024-DGS Sınavı 30 Haziran 2024 tarihinde saat 10.15,'de gerçekleştirilecek Sınav  süresi 135 dakikadır

2024-DGS sonuçları sadece 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak. 

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.