Türkiye'deki puan siteniz.

Kategoriler

Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanı Kimdir? Nasıl olunur? Ne İş Yapar?


Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Nedir?

Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanları, genellikle havacılık sektöründe bilgi yönetimi süreçlerini destekleyen ve geliştiren profesyonellerdir. Bu uzmanlar, havayolu şirketleri, havaalanları veya havacılık endüstrisinde faaliyet gösteren diğer kuruluşlarda çalışabilirler. İşleri, bilgi yönetimi sistemlerini kullanarak veri analizi, raporlama ve bilgi paylaşımı gibi görevleri içerebilir. Ayrıca, güvenlik, veri bütünlüğü ve uyumluluk gibi konular üzerinde de çalışabilirler.

Havacılık Bigi Yönetimi Uzmanları Görevleri

Gökyüzünde mükemmel bir düzenin sağlanması, ulusal ve uluslararası hava trafiğinin yoğunluğu karşısında her geçen gün daha da kritik hale geliyor. Bu düzenin sağlanmasında belki de en az bilinen kahramanlar, AIM Uzmanları olarak adlandırılan meslek grubu. Ulusal ve uluslararası uçuş emniyetini, verimliliğini, etkinliğini ve düzenini sağlamak için çalışan bu uzmanlar, Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) alanında önemli görevleri üstleniyorlar.

AIM Uzmanlarının, Türk Hava Sahası ve havalimanlarına ilişkin tüm havacılık bilgilerini toplama, hazırlama, yayınlama ve dağıtma süreçlerindeki rolleri oldukça kritik. Bu bilgilerin İngilizce ve Türkçe olarak "Havacılık Bilgi Yayını (AIP)" formatında düzenlenmesi, uçuş izinlerinin takibi, Uçuş Planlarının denetimi, NOTAM yayınları gibi işlemler AIM Uzmanları tarafından titizlikle gerçekleştiriliyor.

Ancak sadece yerli uçuşlardan değil, tüm yerli ve yabancı uçaklardan sorumlu olan AIM Uzmanları, Türk Hava Sahası kullanımına izin vermekten tutun da izinsiz uçuşları engelleme koordinasyonuna kadar geniş bir yelpazede görev yapıyorlar. Uçuş operasyonlarından önce yapılan Uçuş Planlarının yayımı da yine AIM Uzmanlarının sorumlulukları arasında.

Gelişen teknoloji ve küresel hava trafiğinin yoğunluğu karşısında, AIM alanında uluslararası gelişmeleri yakından takip etmek, otomasyon ve entegrasyona yönelik projelere liderlik etmek de bu uzmanların görevleri arasında. Özellikle COSPAS-SARSAT (Uydu Destekli Arama Kurtarma Sistemi) gibi önemli sistemlerle ilgili ihbarları değerlendirmek ve koordinasyonu sağlamak da kritik öneme sahip.

Havacılık sektöründeki bu kilit rol, uluslararası düzeyde de büyük önem taşıyor. EUROCONTROL işbirliği ile geliştirilen Genişletilmiş Bilgi Yönetim Sistemi (SWIM) projesi, doğru bilginin doğru yerde ve zamanda paylaşılmasını sağlamak adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Uluslararası sivil havacılık kuruluşlarıyla yakın işbirliği içinde olan Türkiye, hava trafiğinin artışına karşın emniyet, düzen ve etkinliği sağlamak için yeni uygulamaları hayata geçiriyor.

KPSS Puanı ile Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanlığı Kadrosuna Başvuru Şartları Nelerdir?

Herhangi Bir Lisans programından mezun olmak
Kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girmek
KPSS'den yeterli puan almak. (KPSSP3 puan türünden 70 ve üzeri puan almış olmak)
Kamu kurumlarının açtığı Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanlığı kadrolarına başvurmak

KPSS atamalarında Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi kadrosuna başvuruda bulunmak isteyen adaylar için belirlenen nitelik kodları genellikle 4001, 7302, ve 7111’ dir ve bu kodların anlamları ise şöyledir

4001 nitelik kodu: Herhangi bir lisans programından mezun olan adayların diğer özel koşul kodlarını karşılamak koşulu ile tercihte bulunabilir. Özel Nitelik kodları ise şöyle;

7111 nitelik kodu:

  • İngilizce dilinden, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavından en az 50 puan almış olmak veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunca denkliği kabul edilen ulusal veya uluslararası düzeydeki sınavlardan bu puana denk puan almış olmak,
  • Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bulunan bir kurs merkezinden İngilizce dilinde orta düzey dil eğitim sertifikasına sahip olmak,
  • Ortaöğrenimi ya da yükseköğrenimi sırasında İngilizce dilinde hazırlık sınıfı okumuş olduğunu belgelemek.

7302 nitelik kodu: (7322) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personelin tümü atandıkları işyerinde en az dört (4) yıl süre ile görev yapmadan isteğe bağlı yer değişikliği talebinde bulunamayacak olup adayların tercih yaparken bu detayı göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

7111 nitelik kodu İngilizce dilinden, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavından en az 50 puan almış olmak veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunca denkliği kabul edilen ulusal veya uluslararası düzeydeki sınavlardan bu puana denk puan almış olmak, b) Yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bulunan bir kurs merkezinden İngilizce dilinde orta düzey dil eğitim sertifikasına sahip olmak, c) Ortaöğrenimi ya da yükseköğrenimi sırasında İngilizce dilinde hazırlık sınıfı okumuş olduğunu belgelemek.

Türk Hava Sahası'nın güvenliği için sorumluluk taşıyan bu uzmanlar, Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi uzmanlık kadrosuna atandıktan sonra ciddi bir eğitim sürecinin ardından AIM lisansı alarak görevlerini yerine getiriyorlar.

Stajyer AIM Uzmanı olarak istihdam edilen kişi, temel AIM kursunu başarıyla tamamlaması ve kurs bitimindeki iş başı eğitimini takiben girilen lisans sınavında başarılı olması halinde AIM lisansı almaya hak kazanır ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcı personelin istihdamını Asistan AIM Uzmanı unvanı ile yapar.

Asistan AIM Memurları iş başı eğitimleri sonrasında AIM Uzmanı olarak görevlerini yerine getirirler.

Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanları, Nerelerde Çalışırlar:

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)

Havaalanları

Havayolları

Havacılık ile ilgili özel sektör kuruluşları

Stajyer Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanlığı, havacılık sektöründe bilgi ve haberleşme alanında kariyer yapmak isteyenler için iyi bir başlangıç noktasıdır.

Nasıl Olunur KPSS Atamasında izlenecek yollar Neİş Yapar 7302 nitelik kodu nedir 4001 nitelik kodu nedir 7111 nitelik kodu nedir Devlet Hava Meydanları İşletmesi Havacılık Bilgi Yönetimi Nedir
Yorum Formu
captcha

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.