Bilgisayar İşletmeni Kimdir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar
Bilgisayar İşletmeni
Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, bilgisayar sistemlerinin düzgün çalışması ve sorunsuz işlemesi büyük bir önem taşımaktadır. İşte bu noktada karşımıza çıkan kritik bir meslek dalı: Bilgisayar İşletmeni. Bu blog yazısında, Bilgisayar İşletmeni olmanın yollarını, görevlerini ve meslekle ilgili detayları keşfedeceğiz.
Bilgisayar İşletmeni Kimdir?
Bilgisayar İşletmeni, genellikle kamu kurumlarında çalışan ve kullanılan bilgisayar sistemlerinin bakım, onarım ve güncelleme işlemlerini yürüten uzmanlardır. Bu profesyoneller, bilgisayar donanımının düzgün çalışmasını sağlar ve teknik arızaları giderirler. Bilgisayar İşletmeni olmak isteyenlerin başarılı bir kariyere adım atabilmeleri için sahip olmaları gereken temel özellikler şunlardır: Gerekli teknik donanıma hakim olmak, ekip çalışmasına uygunluğu, öz disiplin sahibi olmayı ve iş önceliklendirme, zaman yönetimi gibi organizasyonel becerilere sahip olmayı içermelidir.
Nasıl Bilgisayar İşletmeni Olunur?
Bilgisayar İşletmeni olarak iş başvurularında bulunabilmek için
En az lise mezunu olmak,
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası almak için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından sertifika almak,
Kamu Kurumlarına KPSS puani İle atanabilmek için
İlgili bölümlerden birinden den mezun olmak
Kamu personeli seçme sınavına (KPSS) girmek
KPSS'den yeterli puan almak
Kamu kurumlarının açtığı Bilgisayar İşletmeni kadrolarına başvurmak
KPSS atamalarında ön lisans düzeyi Bilgisayar İşletmeni kadrosu için genellikle ; 3001, 3249, 3173, 3179, 3248 nitelik kodları verilmektedir. Bu kodların anlamları ise şöyle;
3001 nitelik kodu ; herhangi bir lisans programından mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler ancak bu nitelik kodu ile birlikte 6225 nitelik kodu istenmektedir bu kod ise MEB onaylı Bilgisayar İşleteni sertifikaya sahip olmak demektir.
3249 Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Programcılığı (İnternet), Bilgisayar Programlama, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Web Teknolojileri ve Programlama önlisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
3173 Muhasebe, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, İşletme-Muhasebe önlisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
3179 Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Sekreterlik, Ofis Teknolojileri ve Yönetimi, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı önlisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
3248 Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Bilgisayar Teknolojileri ve Yönetimi, Bilgisayar Teknolojisi, Bilgisayar Donanımı, Bilgisayar Teknolojileri ve Bilişim Sistemleri, Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri önlisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
Lisans düzeyi atamalarda Bilgisayar İşletmeni kadrosu için genellikle 4001, 4431, 4459, 4421 nitelik kodları verilmektedir. Bu kodların anlamları ise şöyle;
4001 nitelik kodu ; herhangi bir lisans programından mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler. ancak bu nitelik kodu ile birlikte 6225 nitelik kodu da istenmektedir bu kod ise MEB onaylı Bilgisayar İşleteni sertifikaya sahip olmak demektir.
4431 İşletme, İşletmecilik, İşletme-Maliye, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, Yönetim ve Organizasyon, Yönetim Bilimleri, Yönetim Bilimleri ve Liderlik, Muhasebe-Finansman, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Pazarlama, İşletme Bilgi Yönetimi lisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
4459 Maliye, Muhasebe ve Maliye veya Maliye-Muhasebe lisans programından mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
4421 Ekonomi, İktisat, İş İdaresi ve İktisat, Ekonomi ve İdari Bilimler, Ekonomi-Yönetim Bilimleri, Ekonomi Politik ve Toplum Felsefesi, Uluslararası Ekonomi lisans programlarının birinden mezun olan adaylar bu nitelik konuna sahip kadrolar için tercihte bulunabilirler.
Bilgisayar işletmenlerinin kamuda atanabileceği başlıca yerler şunlardır:
Bakanlıklar: Bilgi İşlem Daire Başkanlıkları, Bilgi İşlem Merkezleri, Bilgi İşlem Şubeleri
Devlet kurumları: Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu
Belediyeler: Bilgi İşlem Daire Başkanlıkları, Bilgi İşlem Müdürlükleri, Bilgi İşlem Şeflikleri
Bilgisayar İşletmeninin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bilgisayar İşletmeni, çalıştığı kurumun ilgili departman yöneticilerine karşı sorumluluğu olan bir pozisyondur. Genel görev ve sorumlulukları şunlardır:
Bilgisayar ve diğer teknik donanımın çalışır hale gelmesini sağlamak,
Mevcut sistem arızalarını gidermek,
Bilgisayar veri girişini sağlamak,
Departman tarafından atanmış teknik görevleri yerine getirmek,
Belirlenen dokümanların düzenli kayıt altına alınmasını sağlamak,
Sunum hazırlamak,
Bilgisayar donanımını güncel tutmak.
Bilgisayar İşletmeni olmak, teknolojiyle iç içe bir kariyer yapmak isteyenler için heyecan verici bir seçenek olabilir. Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, ekip çalışmasına uygun ve organizasyonel becerilere sahip olanlar için bu meslek, günümüz iş dünyasında önemli bir rol oynamaktadır. Bilgisayar sistemlerinin güvenliği ve verimliliği için çaba sarf etmek, bilgisayar işletmeninin kariyerindeki temel odak noktalarından biridir.