Özel Eğitim Öğretmenliği Programına DGS ile Geçiş Yapan Bölümler
Özel Eğitim Öğretmenliği Yolunda: Ön Lisans Mezunlarının DGS ile Geçişi
Ön lisans mezunlarının, özel eğitim öğretmenliği kariyerine adım atmaları için DGS (Dikey Geçiş Sınavı) fırsatını kullanabileceklerini biliyor muydunuz? Evet, yanlış duymadınız. Ön lisans eğitimini tamamlamış bireyler, DGS ile özel eğitim öğretmenliği alanında lisans eğitimine geçiş yapma imkanına sahiptirler. Peki, bu hangi önlisans mezunları için mümkün oluyor.
İşte Özel Eğitim Öğretmenliğine DGS ile Geçiş Yapabilen o ön lisans programları. 2024 Güncel Veriler
- Çocuk Gelişimi
- Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi
- Çocuk Koruma Ve Bakım Hizmetleri
- Engelli Bakımı Ve Rehabilitasyon
- Engelliler İçin Destek Programı
- Engelliler İçin Gölge Öğreticilik
- Okul Öncesi Eğitimi
Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunları için lisans düzeyindeki eğitimlerine devam etme imkanı sağlayan önemli bir fırsattır. Ancak, özel eğitim öğretmenliği kariyerine geçiş yapmak isteyen adayların yalnızca sınavı geçmekle kalmayıp aynı zamanda özel eğitim alanında gereken yeterliliklere ve niteliklere sahip olmaları da önemlidir. Empati, sabır, esneklik ve öğrenmeye açıklık gibi kişisel özelliklerin yanı sıra, özel eğitim tekniklerine ve yöntemlerine hakim olmak da gereklidir
Özel eğitim öğretmenliği, önemli bir meslektir çünkü:
Toplumsal Katkı:
Farklı yeteneklere sahip bireylerin topluma kazandırılmasında kritik rol oynarlar. Eğitim ve öğretim yoluyla bu bireylerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurlar. Daha kapsayıcı ve adil bir toplum oluşturulmasına katkıda bulunurlar.
Bireysel Gelişim:
Engelli veya özel gereksinimli çocukların eğitim almalarını ve gelişmelerini sağlarlar. Bu çocukların benlik saygılarını ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarına katkıda bulunurlar.
Mesleki Fırsatlar:
Farklı alanlarda çalışma imkanı sunar: Özel eğitim okulları, kaynaştırma sınıfları, rehabilitasyon merkezleri, hastaneler, kreşler vb. Kamu ve özel sektörde çalışma imkanı mevcuttur. Yurt dışı çalışma imkanları da mevcuttur.
Kişisel Tatmin:
Anlamlı ve değerli bir meslektir. Başarılı bir öğrencinin gelişimini görmek büyük bir tatmin kaynağıdır. Farklılıkları olan bireylerle çalışmak ve onların hayatlarına dokunmak oldukça ödüllendirici bir deneyimdir.
Eğitim Sistemine Katkı:
Kapsayıcı eğitim anlayışının gelişmesine katkıda bulunurlar. Tüm öğrencilerin eşit eğitim alma hakkının savunucularıdır. Eğitim sisteminin daha adil ve etkili hale gelmesine yardımcı olurlar. Bunlara ek olarak: Özel eğitim öğretmenleri, sürekli gelişen bir alanda çalışırlar ve yeni bilgiler öğrenmek zorundadırlar.
Eğer bu alana ilgi duyuyorsanız ve sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu biriyseniz, özel eğitim öğretmenliği sizin için ideal bir meslek olabilir
DGS sınavıyla Özel eğitim öğretmenliği lisans programına geçiş yapmak isteyen adaylar, sınav başvuru süreçlerini takip etmeli ve gerekli hazırlıkları yapmalıdırlar. DGS sınavında (SÖZ) puan türünden gereken puan alması gerekmektedir Ayrıca, tercih döneminde Özel eğitim öğretmenliği kontenjanı olan üniversitelerin puanlarını dikkatlice inceleyerek en uygun olanı seçmeleri isabetli techiler için önemlidir.
Özel Eğitim Öğretmenliği DGS Taban Puanları İçin tıklayınız