YDS & e-YDS Nedir? Yabancı Dil Sınavı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
YDS Nedir?
YDS nedir? Yabancı Dil Sınavı (YDS), ÖSYM tarafından düzenlenen ve yabancı dil becerilerini ölçen bir sınavdır. Nasıl uygulanır, kimler girebilir, sonuçları nasıl değerlendirilir? YDS hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevapları burada! Detaylar için okumaya devam edin.
Yabancı Dil Sınavı, kısaca YDS olarak bilinen, ÖSYM tarafından yılda iki defa yüz yüze, aylık olarak ise bir defa e-YDS şeklinde düzenlenen bir sınavdır. Adından da anlaşılacağı gibi, YDS "Yabancı Dil Sınavı" teriminin kısaltmasıdır. Bu sınavın amacı, katılımcıların yabancı dil yeteneklerini ölçmek ve değerlendirmektir. Sınav, tek bir oturumda gerçekleşir ve katılımcılara yabancı dil bilgisini ölçen çeşitli sorular sorulur.
YDS'nin Nasıl Uygulandığı ve Kim Tarafından Organize Edildiği YDS, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) talimatları doğrultusunda KPDS, ÜDS, KPSS gibi farklı yabancı dil sınavlarını tek bir çatı altında toplamak amacıyla oluşturulmuştur. Artık, ÖSYM tarafından sadece Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Sınavı olan YDS düzenlenmektedir. İlk YDS sınavı 7 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Elektronik versiyonu olan e-YDS ise 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Bu sınav, yabancı dil becerilerini ölçmek ve iş ile eğitim fırsatlarını genişletmek isteyen kişiler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanmaktadır. YDS, yılda iki kez yüz yüze olarak ve her ay e-YDS şeklinde düzenlenmeye devam etmektedir.
e-YDS ve YDS Arasındaki Farklar Nelerdir?
e-YDS, YDS ile aynı düzeyde bir sınav olup, konu ve soru dağılımı aynı şekilde tasarlanmıştır. Her iki sınavda da 80 soru yer alır ve adaylara 180 dakika, yani 3 saatlik bir süre verilir. Hem e-YDS hem de YDS sonuçları aynı geçerlilikte kabul edilir.
Ancak, e-YDS ile YDS arasındaki bazı farklar da bulunmaktadır:
- e-YDS, yalnızca Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde ÖSYM tarafından geliştirilen bir yazılım üzerinden bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilirken, YDS yılda iki kez (Nisan ve Ekim aylarında) büyük şehirlerin tamamında yüz yüze tek oturum halinde uygulanır.
- e-YDS sınav sonuçları, sınavın yapıldığı günün akşamında açıklanırken, YDS sınav sonuçları daha geç açıklanır.
- e-YDS başvuruları sırasında kontenjan sınırlamaları bulunurken, YDS başvurularında böyle bir sınırlama yoktur.
- e-YDS sadece belirli illerde gerçekleştirildiğinden, bu illerde ikamet etmeyenlerin ulaşım ve konaklama masrafları olabilir. Oysa YDS, her ilde düzenlendiği için bu tip masraflarla karşılaşılmaz.
- e-YDS başvuru ücreti, YDS başvuru ücretine kıyasla daha yüksektir.
YDS Sınavı Hangi Dillerde Yapılıyor?
YDS çeşitli dillerde gerçekleştirilmektedir. Bu diller şunlardır: Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca, Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca. Sınavın dili ve türüne göre sorular değişebilir. Örneğin, İngilizce sınavında ABD, İngiltere ve Kanada gibi İngilizce konuşulan ülkelerin kaynakları kullanılır ve tercih edilen dil biçimi buna göre ayarlanır.
Kimler YDS Sınavına Girebilir?
YDS, farklı amaçlarla pek çok aday grubu tarafından tercih edilmektedir:
- Doçent, doktora ve sanatta yeterlik çalışmalarına başvuracak adaylar,
- Lisansüstü programlara ve akademik kadrolara başvurmak isteyen öğrenciler ve mezunlar,
- Yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen lisans öğrencileri,
- Kamu kurumlarında sözleşmeli statüde çalışacak mütercim veya tercümanlar ile çözümleyici ve programcılar,
- Kamu kurumlarında çalışanlar, dil tazminatı veya yurtdışı görevi gibi nedenlerle yabancı dil bilgisini belgelemek isteyenler,
- Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) sınavlarından başarılı olan adayların yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliklerini ispatlamak isteyen adaylar.
- Kamu personeli olarak görev almak isteyen KPSS adayları,
- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) kapsamında alan sınavı yapılmayan (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) dillerinde YDS'ye girerek öğretmen atamasında kullanılacak KPSS puanlarının hesaplanmasını isteyenler öğretmen adayları
- Yabancı dil bilgisini belirlemek isteyen üniversite veya yüksek okul mezunları gibi çeşitli gruplar YDS'ye girebilirler.
YDS Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılır?
YDS sınavına katılmak isteyen adaylar her yaşta ve her sınav döneminde başvuru yapabilirler. Başvurular internet üzerinden veya başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. ÖSYM Başvuru Merkezleri veya bireysel olarak belirtilen tarihlerde ÖSYM'nin resmi web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden başvuru yapılabilir. Başvuru formunda her oturum için yalnızca bir dil seçilebilir. Başvuruyu tamamlamak için başvuru formu doldurulup sınav ücreti ödenmelidir. Farklı sınav dönemlerinde farklı ücretler uygulanabilir. Güncel sınav ücreti, sınav kılavuzunda yer almaktadır. Başvuru ücreti ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden kredi kartı veya banka kartıyla ödenebilir. Ayrıca, banka şubesine giderek veya internet bankacılığı aracılığıyla da ödeme yapılabilir.
YDS Sınavında Hangi Konulardan Sorular Sorulmaktadır?
YDS sınavı, dil becerilerinin farklı yönlerini ölçen çeşitli soru tipleri ile adayları değerlendirir. Soru dağılımı içerisinde kelime bilgisi, dil bilgisi, okuduğunu anlama, çeviri gibi alanlara yönelik sorular yer alır. Bu sayede adayların yabancı dil yetenekleri kapsamlı bir şekilde ölçülür.
YDS ‘de Soru Dağılımı Nasıl Oluyor?
- Kelime Bilgisi: (6 soru) Soruda sizden verilen cümleyi uygun sözcükle / ifadeyle tamamlamanız istenir. Bu sorular doğrudan kelime bilgisini ölçmektedir
- Dil bilgisi: (10 soru) Sorularında 3 Tense (Zaman), 2 Preposition (Edat) ve 5 Dilbilgisi (Bağlaç) Sorusu sorulmaktadır
- Cloze Test: (10 )(5x2) Sorularında size iki adet paragraf verilerek, paragraf içerisinde boş bırakılan beş kısmın her biri için uygun düşen kelimeyi bulmanız istenir.
- Cümle Tamamlama: (10 soru) Sorularında size bir cümle verilerek, bu cümleyi anlamca tamamlayan diğer yarımı bulmanız istenir.İngilizce-Türkçe Çeviri: (3 soru) İngilizce bir cümle verilerek Türkçe doğru ve tam çevirisini bulmanız istenir.
- Türkçe-İngilizce Çeviri: (3 soru) Türkçe bir cümle verilerek İngilizce doğru ve tam çevirisini bulmanız istenir.Okuduğunu Anlama: (20 soru)(5x4) Soruları beş adet paragraf verilerek, her bir paragraf için 4’er soru sorulmaktadır
- Diyalog Tamamlama: (5 soru) 5 adet karşılıklı konuşma verilerek, diyaloğun içerisinde boş bırakılan kısma uygun düşen sözü bulmanız istenir.
- Eş anlamlı Cümleyi Bulma: (4 soru) Sorularında bir İngilizce cümleye anlamca en yakın olan cümleyi şıklardan seçmeniz istenir.Paragraf Tamamlama: (4 soru) Sorular arasında, cümlelerinden biri çıkarılmış 4 adet paragraf bulunur ve bu paragrafların her biri için anlatım bütünlüğü sağlayan cümleyi bulmanız istenir.
- Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma: (5 soru) Soruları 5’er cümleden oluşan 5 paragraf verilerek, numaralandırılmış cümlelerden hangisinin parçanın anlam bütünlüğünü bozduğunu saptamanız istenir
YDS Puan Hesaplama ve Geçerlilik Süresi YDS sınavında değerlendirme 100 üzerinden yapılır ve sadece doğru cevaplar dikkate alınır. Doğru soru başına 1.25 puan kazanılır. 4 yanlış cevap 1 doğruyu götürmediği için adaylara boş bırakmama önerisi yapılır.
YDS Puanı Kaç Yıl Geçerli?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz adaylar hangi amaçla olursa olsun diledikleri YDS’ye hiçbir kısıtlama olmadan girebilirler. YDS puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Eğer YDS’ye aynı dilden birden fazla kez girer ve birbirinden farklı puanlar alırsanız, bu puanlar içinde en yüksek olan geçerli sayılıp diğerleri dikkate alınmaz. Adaylar YDS puanını kullanmak istediklerinde Aynı dilden birden fazla kez sınava girilirse en yüksek puan geçerli sayılır. girdikleri son sınav puanı değil 5 yıl içerisinde girmiş oldukları en yüksek YDS puanı geçerli olmaktadır
YDS puanlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Aynı dilden birden fazla kez sınava girilirse en yüksek puan geçerli sayılır.
Sonuç olarak, YDS sınavı, yabancı dil yeteneklerini belgelemek ve çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanmak isteyen kişiler için önemli bir fırsattır.