Türkiye'deki puan siteniz.

Kategoriler
LGS Nedir? Kimleri İlgilendirir?

LGS Nedir? Kimleri İlgilendirir?


LGS Nedir? Kimleri İlgilendirir?

Liseye Geçiş Sınavı olarak da bilinen LGS (Liselere Geçiş Sınavı) Türkiye'de eğitim alanında önemli bir dönüm noktasıdır. Her yıl düzenlenen sınav, ülke genelinde yaklaşık 1,5 milyon 8. sınıf öğrencisinin liselere yerleştirilmesini belirlemektedir. Öğrencilerin gelecekteki eğitim fırsatları üzerindeki önemli etkisiyle LGS sınavı büyük önem taşıyan bir konudur. Bu yazımızda LGS sınavının temel yönlerini, yapısını ve etkilerini inceleyeceğiz. Cevaplarını bulacağınız sorular LGS nedir. LGS sınavını amaç nedir LGS’ ye kimler girer. LGS başvuruları nasıl yapılır. LGS sınavı ne zaman yapılır, LGS sınavında alınan puanlar ile ne tür yerleştirmeler yapılır. LGS sınavına hazırlanma süreci ve LGS sınavının etkileri nelerdir

LGS sınavının amacı nedir?

LGS sınavı, öğrencilerin Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen bilimleri din kültürü ve ahlak bilgisi ve yabancı dil dahil olmak üzere altı alanda akademik bilgi ve becerilerini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Sınav, öğrencilerin lise eğitimine hazır bulunuşluklarını değerlendirmeyi ve Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi çeşitli lise türlerine yerleştirilmelerini belirlemeyi amaçlamaktadır.

LGS sınavına kimler girer?

LGS sınavına örgün eğitim verilen okulların 8. sınıfında kayıtlı olan devlet ve özel ortaokul öğrencileri, imam hatip ortaokulu öğrencileri, açık öğretim ortaokulu öğrencileri, geçici eğitim merkezi öğrencileri ve yurtdışındaki okullarda öğrenim gören öğrenciler katılabilmektedir.

LGS başvuruları nasıl yapılıyor?

Her yıl yaklaşık 1,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren LGS sınav başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Sınava katılmak için ne öğrenci ne veli tarafından herhangi bir başvuru yapmak gerekmiyor. Ancak sınav başvuruların yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken nokta e-okulda öğrenci bilgilerinin güncel olması gerekmektedir. Öğrenciler sınava kendi oklarında girdikleri için sınav zamanı sınav giriş belgesi de çıkartmalarına gerek yok. Sınava katılmak zorunlu değil ama sınava katılmak isteyen öğrenciler içim sınav giriş belgesi sıraların üstünde hazır bulunduruluyor.

LGS Sınav Tarihi ve Uygulanma Şekli Nedir?

LGS sınavı uygulanmaya başladığından beri her yıl 2. dönemin döneminin sonunda yapılıyor bu da Haziran ayına denk geliyor. Sınav aynı gün içinde iki oturum şeklinde gerçekleştiriliyor. Öğrenciler İlk oturumda sözel derslerden, ikinci oturumda sayısal derslerden sorumlu tutulmakta.

İlk oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulmakta ve oturumun süresi 75 dakika sürmektedir.

Öğrencilerin ilk oturumunda Türkçe 20 soru, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, din kültürü ve ahlak bilgisi 10 soru yabancı dil derslerinde de 10 soru cevaplamaları bekleniyor

İkinci oturumda ise öğrencilere matematik ve fen bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulmakta ve oturumun süresi 80 dakika sürmektedir

Öğrencilerin ikinci oturumda Matematik dersinde 20 soru,  Fen dersinde ise 20 soru cevaplamaları bekleniyor.

Sorular 6,7 ve 8. Sınıf müfredatından yararlanarak çoktan seçmeli test şeklinde, tarz olarak da öğrencilerin okuduğunu anlama, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır.  

Ağırlıklı Standart Puan Hesaplanırken Kullanılan Ağırlık Katsayıları Türkçe 4, Matematik 4. Fen Bilimleri 4, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 1, Yabancı Dil 1.

Sınavda yapılan 3 yanlış bir doğruyu götürüyor bu nedenle uzmanlar tarafından öğrencilere emin olunmayan soruyu cevaplamaları tavsiye edilir. Tüm sorulara doğru cevap veren adaylar, 500 tam puan alır.

LGS sınavının etkileri nelerdir?

LGS sınavının sonuçları öğrencilerin eğitim yollarını önemli ölçüde etkileyebilir. Yüksek puan alan öğrenciler, gelişmiş akademik fırsatlar ve kaynaklar sağlayabilecek prestijli ve rekabetçi okullara erişim kazanmaktadır. Öte yandan, düşük puan alan öğrenciler sınırlı seçeneklerle karşılaşabilir veya daha az prestijli liselere kaydolmak zorunda kalabilirler.

Sınavda başarılı olan öğrenciler çeşitli liselere başvurmaya hak kazanır. Öğrenciler; sıralamaları, puanları ve göre Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi liselerde eğitim görmek için tercih döneminde tercihlerini yaparlar ve puan üstünlüğü ne göre merkezi yerleştirme yapılır. Sınavda istedikleri puanı alamayan öğrenciler ise adrese dayalı okulları ya da merkezî sınavla öğrenci almayan okulları diploma notu ile tercih edebilmekteler.

LGS Sınavına Hazırlanma Süreci ve Sonuçları

LGS sınavının önemi göz önüne alındığında, öğrenciler ve aileleri genellikle sınava hazırlanmak için büyük çaba ve zaman harcarlar. Hazırlık stratejileri arasında özel derslere katılmak, hazırlık kitapları ve çevrimiçi kaynaklarla çalışmak ve deneme sınavlarına katılmak yer alabilir. Okullar da ek destek, danışmanlık ve alıştırma materyalleri sağlayarak öğrencilerin sınava hazırlanmasında hayati bir rol oynamaktadır. LGS sınavın genç öğrenciler üzerinde aşırı baskı yaratarak yüksek düzeyde stres ve kaygıya yol açması için okul yönetimi öğrenci ve veli iş birliği şarttır.

LGS sınavı, 8. sınıf öğrencilerine sunulan eğitim fırsatlarını şekillendirerek Türkiye'nin eğitim ortamında büyük bir öneme sahiptir. Öğrencilerin lise yerleştirmelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynamakla birlikte, sınavın etkisi anlık sonuçların ötesine uzanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Liselere Geçiş Sistemini (LGS), 2018 yılından bu yana kararlılıkla uyguluyor olması ve her yıl gerekli güncellemeleri yapması öğrencilere, akademik mükemmellik, fırsat eşitliği ve öğrenci refahını dengelemeye yönelik süregelen çabaları yansıtmaktadır. Eğitim gelişmeye devam ettikçe, LGS sınavının Türkiye'deki tüm öğrenciler için daha parlak bir geleceğe doğru atılmış bir adım olacaktır.

LGS’ ye kimler girer LGS nedir LGS sınavına hazırlanma süreci ve LGS sınavının etkileri nelerdir LGS başvuruları nasıl yapılır LGS sınavını amaç nedir LGS sınavı ne zaman yapılır LGS sınavında alınan puanlar ile ne tür yerleştirmeler yapılır
Yorum Formu
captcha

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.